fredag 2 juli 2010

ORIGINAL PIRATE MATERIAL

det har gått ett tag. det har varit midsommar. jag har blivit sjuk. hade över 38.5 i 4 dagar, men nu börjar det kännas bättre; i morse var jag nere på mitt normala 36.7. har inte ätit så bra i veckan, vilket känns, men jag är på väg mot friskheten. jag har inte pluggat någonting. inte läst, bara sett på filmer och tv-serier. community är bra.

en del uppenbarelser har gjorts under min feberfrossa. spotify har visat sig anammat ett web 2.0-tänk och nu kan vi se hur våra vänner lägger upp sina playlists. förr, när jag var ung och knappt gjorde annat än leta ny okänd musik, var det enkelt att vidga sina musikaliska vyer. nu när jag är gammal och utan att blinka kan slänga på en 10 år gamma Bright eyes-skiva så är det svårt att få nya intryck. men detta hinder har nu alltså gjorts mindre med spotifys funktion där man kan se sina vänners musikval.

det är en sak med web 2.0 som gnager i min skalle. det har och gör med en massa saker, men kan exemplifieras med mina problem med google docs (som jag skrev om). microsoft word är bättre, och när de tar till sig fördelarna med docs så kommer det att märkas ännu mer. kanske är det så att jag har ett allt för stort förtroende för "experter", men jag tror att det behövs, kanske ännu mer nu när det är svårare för var och en att sortera bland informationen.

det kanske kan sägas så här:
jag är inte för en absolut demokrati, där var och en har rättigheter och skyldigheter att ta ställning till allt. det sägs att det fungerar i schweiz men jag vet inte. vad jag däremot är väldigt starkt för är parlamentarisk demokrati, där vi som folk väljer representanter som är sakkunniga och specialiserade att sköta olika uppgifter. denna indirekta demokrati innebär att det är upp till var och en att välja sina strider och göra det som känns relevant.

detta hänger ihop med web 2.0. om alla ska vara med och bestämma, och alla i viss mån måste vara med och bestämma för att det ska fungera, så blir det övermäktigt. jag tänker här kanske främst på wikipedia, som när allt kommer till kritan inte är att lita på eftersom inte alla som upptäcker faktafel orkar åtgärda det. det parlamentariska, som jag förespråkar, är exempelvis ne.se, som lever och dör beroende på hur vi som folk använder det. om ne.se inte uppfyller vårt behov så försvinner det. skral kommersialism.

att wikipedi och google docs går i bräschen och visar på problem med ne.se och docs är just det demokratiska med nätet. vi som amatörer är kreativa, vi tillåts tänka fel (något som är fruktansvärt underskattat) och vi har inget att förlora. sen är det upp till företag att ta till sig detta.

anledningen att soptify är bättre än exempelvis vilken musiktidning i världen är att det är våra vänner om är tyckare istället för någon okänd. vi har förtroende för de vi känner. vi känner ne.se bättre än wikipedia, och därmed är vi mer angelägna att tro och kritisera dem. därmed inte sagt att man inte kan byta vänner.

2 kommentarer:

  1. Intressant tanke det här med wikipedia (som jag inte litar på just pga eventuella faktafel) att man orkar inte utan litar på andra att de gör det. Det är just det som är farligt med web 2.0, det är många som är med men vem leder tåget?

    SvaraRadera
  2. Johan, du är inne på en bra fråga där. Vem leder? Man pratar om "Wisdom of the Crowds", men jag ser mest marknadsförare och fåglar som kraxar om senaste snackisen. Den som har flest följare leder tåget.

    Wikipedia var tänkt som samlingsplats för fakta under peer-review. Men hur fungerar ne.se, vem bestämmer vad som är fakta och sann historia där? Alla kulturer har lite olika syn på fakta.

    SvaraRadera