tisdag 14 september 2010

VALSAFARI

det är valår 2010. när jag började läsa så var det valår 2006. jag flyttade till Lund och kom till en korridor med 15 rum och ett kök. det var härligt, alla borde få uppleva det. men det går ju inte för vi bor trots allt i svea där identiteten är direkt avhängd på individualiteten och alla vill bo själva, klara sig själva, "kan fälv". kollektivboende passar i alla fall mig som handen i handsken, och jag förstod det inte förens jag prövade.

i år ha valdebatten varit minst sagt underlig. kanske är det för att jag vuxit upp och ser saker på ett annat sätt. kanske är det för att det är som de säger, att ideologierna är döda. jag tror inte att ideologierna är döda.

på 1800-talet regerade liberalismen, med presens intåg och på 1900-talet var det socialismen som fick ett uppsving med reformer. att nazism inte har någonting med liberalism att göra, men att kommunism och socialism också är två väsensskilda ideologier verkar folk ha glömt bort. under 2000-talet kommer ekologism få grepp om människors medvetande, lika nödvändigt som frihetssträvan och reformarbete fick århundradena före.

det är vad jag tror i alla fall.

årets skoldebatt har jag varit inne på förut. årets tema blev att vi ska vara rädda för barnen, inte rädda om dem, vi ska straffa de som inte orkar med, inte hedra de lärare som skapar en vettig läromiljö. det blir så när snillen spekulerar. jag har inte mycket till olofssons politik i övrigt, men hennes fantastiska formulering om "ramar och kramar" var ett bevis på att majoren inte har ensammakt över problematiken.

nedan följer tre bra länkar som ska hjälpa oss välja det vi tror blir bäst, för att inte blint lita på våra arma magar. ta er tid, medborgare, för även om inte valet känns relevant för er så är kännedom om dessa frågor viktig.

Fokus valguide: vad tycker de olika blocken om 9 centrala frågor.

SvD:s valkopass: om vilket block eller vilket parti som ligger närmast er i sakfrågor. se gärna "Läs mer om denna fråga, för att se hur debatten sett ut.

Sveriges radios valkompass: som SvD fast du kan välja de frågor som berör dig, om du exempelvis inte orkar/hinner ta ställning i allt.

1 kommentar:

  1. "Ramar och kramar" - vad fint uttryckt! Ja, det behöver vi nog alla för att må bra! :-)

    Nå, hade du själv någon nytta av valkompasserna och är du nöjd med valet? Ditt eget och vi övrigas? ;-)

    SvaraRadera